U galeriji Bačva Doma HDLU otvorena je izložba Ismara Čirkinagića “The House in a Forest on a Coast”, instalacija sastavljena od elemenata u različitim umjetničkim medijima. Ismar Čirkinagić, danski umjetnik bosanskohercegovačkih korijena, postavio je svoju prvu veću regionalnu izložbu večeras u Zagrebu, u Domu HDLU-a.

Izložba je ostvarena u suradnji s pojedincima i institucijama iz cijeloga svijeta, odakle su nabavljeni njezini materijali, odjeća i ruševine. Prikupljanje materijala bilo je dio procesa, a vizualno atraktivan dio izložbe napravile su članice Udruge Kamensko koja se održala nakon gašenja istoimene tvornice tekstila.

Prve skice za ovaj rad su nastale prije desetak godina, ali se tek sad ukazala prilika za realizaciju. Stvarni izazov bio je pronaći svu tu odjeću žrtava u relativno kratkom roku. Iskreno ne znam koliko sam bio siguran da ćemo uspjeti u tome, i sve to u trenutku kad se čitav svijet počinje zaključavati pred dolaskom pandemije Covida-19. Kad smo to riješili u zadnjem času, sljedeći izazov je bio kako skrojiti i sašiti ta jedra. Možda je dovoljno za navesti da je svako od jedara sastavljeno od oko 40 kilograma odjeće. S tim problemom su nam na sreću pomogle vrijedne ruke spomenute Udruge Kamensko. Jedra su, naime, sašivena od odjeće koja je pripadala ljudima koji su umrli kao žrtve nasilja s političkom pozadinom, u oružanim sukobima, terorističkim napadima i prisilnim migracijama. Odjeću su donirale obitelji žrtava.